Barn och skärm
Under mina år som mamma har jag konstaterat att barn+skärm inte tar fram vår dotters bästa sidor. Att hela tiden bli matad med information från TV till mobil och alla skärmar däremellan gör att hjärnan inte får vila och smälta informationen. Att låta barnen, eller varför inte oss själva, ha tråkigt ett tag gynnar kreativiteten. När dottern tvingas att göra någonting som inte inbegriper en skärm är det först tandagnissel, okvädesord och stampande fötter. Efter någon timme är det alldeles tyst, kanske lite musik på. Öppnar jag dörren lite på glänt kan jag finna henne uppslukad av att måla, knyta makraméarmband eller läsa en bok. Att få kontakt med henne är lika svårt som när hon har en skärm framför sig, men när jag får kontakt är hon gladare, öppnare, vänligare. Nu kan vi ha de mysiga samtalen. Det är nu som kluriga funderingar kommer och vi kan fundera tillsammans på hur saker och ting hänger ihop.
Våra arbeten
Hur ser det ut på ditt arbete? Har arbetsuppgifterna förändrats under åren? När jag under min gymnasietid började på Östersunds Posten skrev journalisterna på skrivmaskin. Det fanns speciella papper där du skulle skriva med 2 raders radavstånd så att korrekturen kunde skriva i sitt och där de tränade kunde se hur stor plats texten tog i tidningen. Fotografen fotade med analog kamera och oftast svartvit film som framkallades i mörkrummet. Det jobbade många personer på nätterna med allt från korrekturläsning till att sätta sidorna. Arbeten som skilde sig markant från varandra.
När jag 15-20 år senare gör ett jobb på en tidning ser jobben helt annorlunda ut. De flesta, oavsett titel, sitter vid en dator. Journalisten skriver in sitt material. Korrekturen läses från skärmen. Fotografen fotograferar digitalt och “framkallar” bilden i datorn. Hela tidningen monteras i ett datorprogram och filen skickas till tryckeriet. Här sitter många yrkeskategorier vid en dator och jobben har blivit likartade.
Sjuksköterskornas arbete har gått från mappar med patientens journal till att journalen finns i datorn. Ekonomiavdelningen, löneavdelningen, ja många arbeten har gått från papper till datafiler. Det är smidigt, men samtidigt blir det ett enahanda arbete och vi får mycket skärmtid.
Skärmtid och hälsa
Tittar jag ur ett hälsoperspektiv så var det större variation på belastningsskadorna förr och vi var inte lika stressade. Det kan vara samhällskulturen eller så är det att tiden vid skärm tar i från oss viktiga delar. På barn har jag sett att tekniken suger energi av oss. Vi blir mindre sociala och interagerar i mindre utsträckning med varandra. Människor som inte anammat tekniken tenderar att vara gladare och mindre stressade, mer närvarande och sociala. Inte något jag forskat på men reflekterat över.